Ryhti jatkaa 2-divisioonan välieriin
Julkaistu: 02.03.2024 14.51

Ryhti pelasi tällä viikolla kaksi puolivälieräottelua Kauhavan Hela-Kiekkoa vastaan. Hirvimiehistö voitti ansaitusti molemmat ottelut ja jatkaa keskiviikkona alkaviin välieräotteluihin. Niissä vastaan luistelee Highsticks HT Pietarsaaresta.

Ensimmäinen puolivälierä: Tasainen ja vauhdikas ottelu, jota Ryhti hallitsi

KuRy - He-Ki 4-3 JE (2-2, 1-1,0-0, JE 1-0)

Jäähallissa oli aistittavissa jännitystä ja urheilujuhlan tuntua, kun Ryhti ja Kauhavan Hela-Kiekko kohtasivat rautaliigan ensimmäisessä puolivälieräottelussa keskiviikko-iltana. Ryhti otti voiton kovavauhtisesta ottelusta ja sai näin ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan.

On hienoa pelata playoffeja, luonnehti Ryhdin avausmaalista vastannut Akseli Lehto ottelusarjaa. Pudotuspelit ovat intensiivisempiä, molemmat joukkueet pelaavat tarkemmin, ja tulee vähemmän virheitä kuin runkosarjassa.

Ryhdin avausmaali syntyi ajassa 13:05, kun Akseli Lehdon siniviivalta lähtenyt veto painui Hela-Kiekon maalinverkkoon. Esityön maaliin tekivät Tino Karppinen ja Ville Niemi. Kaksi minuuttia myöhemmin vierasjoukkue kuitenkin tasoitetti tilanteeksi 1-1.

Pari minuuttia ennen avauserän loppua Ryhdin Niilo Niemelä vei kotijoukkueen uudestaan johtoon. Syöttöpiste 2-1-maaliin merkittiin Eero Mikolalle. Hirvimiehistön epäonneksi vastustaja sai kuitenkin iskettyä tasoitusmaalin erän viimeisellä sekunnilla, joten erätauolle siirryttiin lukemissa 2-2.

Ottelun toisessa erässä peliin tuli lisää tunnetta. Seuraavasta maalista vastasi Hela-Kiekko, jonka Atte Pellonpää osui jo toistamiseen. Osuma jäi kuitenkin kauhavalaisten viimeiseksi.

Hieman ennen ottelun puoliväliä oli vuoro soittaa Ryhdin maalilaulua. Osumasta vastasi Ville Niemi, ja syöttöpisteet kirjattiin Tino Karppiselle ja Aleksi Saloselle. Ottelun jälkimmäisen puoliskon ajan peli aaltoili päästä päähän. Tuloksellisesti tasaisesta pelistä huolimatta pelitilanteiden hallinta oli Ryhdillä. Kolmannen erän ainoiksi tilastomerkinnöiksi jäivät kummallekin joukkueelle tuomittu yksi rangaistus.

Koska ottelu oli varsinaisen peliajan jälkeen tasatilanteessa, pelattiin jatkoerä niin sanotulla äkkikuolema-periaatteella. Erätaukokahvit oli hädin tuskin nautittu, kun Ryhti ratkaisi ottelun edukseen jo 24 sekunnin pelaamisen jälkeen. Ratkaisumaalista vastasi Mikko Männistö, jonka tarkka siniviiveto upposi maalin yläkulmaan. Männistölle kiekon toimittivat Eero Mikola ja Patrik Nevanpää, joka voitti tilannetta edeltäneen aloituksen.

Ryhdin maalilla torjunut Oskari Hanka venyi kiekon eteen 23 kertaa. Vierasjoukkueen maalivahdille puolestaan kirjattiin 40 torjuntaa, joista lähes puolet kolmannessa erässä.

”Olimme selkeästi vahvempi joukkue. Kaveri lyötiin heidän puolustusalueellaan. Saimme kaverin ahtaalle ja pystyimme pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä”, kiitteli päävalmentaja Ilari Lehto Ryhdin esitystä.

”Omista jutuistamme kaveri kuitenkin rankaisi tehokkaasti. Mutta vaikka vastustaja onnistui maalinteossa, tekemisemme ei loppunut, vaan saamme lisää energiaa. Ansaittu voitto Ryhdille”, toteaa Lehto.

Toinen puolivälierä: He-Ki aloitti ryminällä, Ryhti pelasi kypsästi

He-KI – KuRy 2-5 (1-2, 0-1, 1-1)

Lauantain-illan hämärtyessä Ryhti matkasi Kauhavan kiekkopyhättöön. Toisen puolivälieräottelun henki oli selvä: voittamalla Hela-Kiekon Ryhti ottaisi toisen kiinnityksen välieräpaikkaan ja pelit jatkuisivat keskiviikkona Pietarsaaressa Highsticksiä vastaan. Näin myös kävi.

Kotijoukkue aloitti ottelun kovalla sykkeellä ja oli ajoittain niskan päällä. Erän vanhetessa Ryhti siirtyi kuitenkin kuskin paikalle.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin jo toisella peliminuutilla. Ryhdin kapteeni Juuso Teini teki vahvan luistelusuorituksen ja toi kiekon vastustajan maalille. Toisessa aallossa luistellut Miika Hakamäki ehti ensimmäisenä maalin eteen pompanneeseen irtokiekkoon ja iski pelivälineen Hela-Kiekon maaliin.

Hela-Kiekko pääsi kuitenkin neljännellä peliminuutilla vastahyökkäykseen, jonka päätteeksi se tasoitti tilanteeksi 1-1. Tämän jälkeen molemmille joukkueille tarjoutui oma tilaisuutensa iskeä johtomaali. Aluksi ylivoimalle pääsi kotijoukkue, mutta Ryhdin alivoima toimi, eivätkä kauhavalaiset saaneet maalia aikaan.

Avauserän lopussa Ryhti pääsi kahden pelaajan ylivoimalle. Ryhdin ylivoimapeli toimi hyvin ja muutaman poikkisyötön jälkeen Patrik Nevanpään veto painui maaliin. Syöttöpisteet kirjattiin maskia tehneelle Eero Mikolalle ja puolustaja Tomi Siekkiselle.

Toisen erän tilastomerkinnöistä vastasi Ryhti. Aluksi Tino Karppinen iski hienon syöttökuvion päätteeksi Ryhdin kolmannen maalin. Tehopisteet merkittiin myös Patrik Nevanpäälle ja Antti Pölläselle.

Muutama minuutti myöhemmin kaksikko Ville Niemi ja Oliver Sundström karkasivat hyökkäykseen. Niemi iski kiekon aloituspisteiden välistä maaliin ja Sundströmille kirjattiin syöttöpiste. Toinen syöttöpiste merkittiin Tino Karppiselle. Toiselle erätauolle siirryttiin lukemissa 1-4.

Kolmatta erää oli pelattu vajaat viisi minuuttia, kun Hela-Kiekon hyökkääjäkaksikko karkasi hyökkäykseen ja sai kavennettua tilanteeksi 2-4.

Tämän jälkeen peli soljui jälleen päästä päähän kunnes Ryhti iski loppulukemiksi 2-5. Osumasta vastasi maalin eteen hiipinyt Juha-Pekka Luukkainen ja syöttäjänä toimi kulmasta maalille kiekon toimittanut Eero Mikola.

Päätöserän viimeiset minuutit Ryhti pelasi järkevästi eikä Hela-Kiekko saanut kiriä aikaiseksi.

Ryhdin veräjää vartioinut Oskari Hangalle pysäytti kiekon 45 kertaa torjuntaprosentilla 95,7%. Kotijoukkueen maalivahti venyi kiekon eteen 34 kertaa.

Vastustaja tuli hyvällä vauhdilla ensimmäiseen erään siitä huolimatta, että saatiin tehtyä ensimmäinen maali aikaisessa vaiheessa. Pelattiin kuitenkin sitkeästi, eikä annettu vastustajan tasoituksen haitata omaa peliä. Lopussa joukkue näytti vielä yhdessä omalla tekemisellä, kuinka hoidetaan pelin loppu johtoasemassa, kertoi Oskari Hanka.

”He-Ki tuli ensimmäiseen erään todella kovalla sykkeellä ja olimme siinä vastaanottavana puolena. Erän lopussa pääsimme kuitenkin ylivoimalla johtoon ja siitä emme enää luopuneet”, sanoi valmentaja Ari Kiviniemi.

Toinen ja kolmas erä oli meillä hyvin hallussa ja pystyimme toteuttamaan hyvin omaa pelitaktiikkaa. Hyvä esitys koko joukkueelta, mikä välillä vaati hieman ”pumppaamista” valmennukselta, Kiviniemi kiitteli suojattejaan.

Kiviniemen mukaan suoraan kahdella voitolla jatkoon ei jättänyt epäselvyyttä, kumpi oli tässä ottelusarjassa parempi joukkue. Kiitokset He-Kille kovasta ja reilusta vastuksesta, tästä meidän on hyvä jatkaa Highsticksiä vastaan.

Välieräottelu Kurikassa lauantaina

Voitto tarkoitti sitä, että Ryhdin pelit jatkuvat keskiviikkona Pietarsaaressa. Toinen välierä pelataan lauantaina klo 17 Kurikassa ja tarvittaessa kolmas sunnuntaina Pietarsaaressa. Tämän ottelusarjan voittaja jatkaa finaaleihin ja häviäjä pronssiotteluun.

Kuva: Pasi Palo, teksti: Jarkko Niemi