In memoriam Pekka Latvasalo 28.2.1953 – 6.4.2020.
SeuraJulkaistu: 04.05.2020 00.00

In memoriam Pekka Latvasalo 28.2.1953 – 6.4.2020.

Suruviesti saavutti meidät kurikkalaiset, kun Pekka Latvasalo nukkui pois vaikean sairauden uuvuttamana 6.4.2020. Pekka syntyi 28.2.1953 ja kasvoi Savikujalla perheessä, johon kuuluivat vanhempien lisäksi kaksi sisarusta.

1950-luvulla lähinaapureina kirmasi paljon saman ikäisiä nuoria, joilla miltei kaikilla oli harrastuksina jokin urheilulaji. Niin oli Pekallakin, jonka tarmokkuus suuntautui jalkapalloon, jääkiekkoon ja lentopalloon. Tärkeimmäksi lajiksi hänelle ajan mittaan muodostui kuitenkin lentopallo.

Lentopallon pelaamisessa pelaajana häntä rajoitti kuitenkin pituus, jota hänellä omien sanojensa mukaan ei ollut tarpeeksi torjuntahommiin verkolla. Pekalla oli lentopallosta runsaasti tietotaitoa, jota hän valmentajana auliisti jakoi muillekin. Hän suoritti A-valmentajatutkinnon ja toimi erotuomarina ylemmillä sarjatasoilla. Rainer Louhela muistelee myös, että oli Pekan kanssa Kurikan Ryhdin jääkiekon edustusjoukkueessa 1970-luvulla ja jalkapallossa 1960-luvulta aina 1990-luvun veteraanisarjoihin saakka.

AMMATTIKOULUN jälkeen työ tuntui löytyneen naapurista Velsa Oy:ltä. Työ vaihtui kuitenkin myöhemmin Kurikan Monitoimikeskuksen eli Monnarin valmistuttua sen kiinteistönhoitajaksi Kurikan Ryhti ry:n työntekijänä. Myöhemmin Pekka opiskeli liikuntapaikkahoitajan ja -mestarin tutkinnon Kuortaneen Urheiluopistolla.

Niin Monnarilla kuin Velsallakin Pekka oli pidetty, päättäväisen tarkka ja joskus jopa itsepäinenkin työntekijä.

Monnarilla olivat lentopallokentät lähellä, joten myös vapaa-aika keskittyi pääasiassa sinne. Hän valmensi vuosikausia eri joukkueita. Monnari oli Pekalle tärkeä erilaisten toimintojen paikka, jonka hän halusi hoitaa hyvin yhdessä Monnarin muun henkilöstön kanssa.

YHTYMÄ KURIKAN Markkinatoimikunnassa Pekka toimi pitkään hoitaen talouden ja markkinapaikkojen ennakkomyynnin. Tehtävänsä hän hoiti ammattitaidolla pitäen tiukasti kiinni sovituista asioista ja vaati sitä myös muilta.

Lentopallojaoston lehtijakelun jakelupäällikkönä Pekka toimi 80-luvun puolesta välistä toiminnan loppumiseen saakka. Myös Kurikka-lehti kuului jakelun piiriin vuosina 1998 – 2014. Näinä vuosina Pekka ratkoi omaan rauhalliseen tapaansa useat monimutkaisetkin ongelmat. ”Pekka oli kyllä mahtava, ei mennyt koskaan pitkin seiniä, vaikka joskus olisi ollut aihettakin.”, muistelivat Kurikka-lehden eläköityneet työntekijät Latvasalon toimintaa jakelun parissa lehden juhlanumerossa joulukuussa 2018.

VOITTO PARKKONEN muistelee, että Pekan kanssa suunniteltiin ja toteutettiin Haku Päällä –tapahtuman lipunmyynti 15 vuoden ajan. Tapahtuman alusta useina vuosina toiminnot olivat monessa kohteessa ja käytössä oli vain käteinen raha. Se vaati tarkkaa lippujen ja rahojen laskentaa ja kuljetusta paikasta toiseen. Tässä vapaaehtoistyössä Pekan pedantti luonne tuli erityisesti esille.

Opetusministeri myönsi Pekka Latvasalolle Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun ansioristin vuonna 2003. Suomen Lentopalloliitto palkitsi Kurikan Ryhdin Pekka Latvasalon kauden seuratoimijana 2006.

Pekka eli suurimman osan elämästään ns. poikamiehenä, muutamaa nuoruuden seurustelusuhdetta lukuun ottamatta. Hän sanoikin aina, ettei tahdo keriitä olemaan naisten kanssa.

Voimme olla kiitollisia yhteisistä vuosista Pekan kanssa. Laaja ystäväpiiri jää kaipaamaan Pekkaa.

Rainer Louhela
Voitto Parkkonen

Pekka Latvasalon toiveesta Kurikan Ryhti järjestää keräyksen. Keräykseen voi osallistua lahjoittamalla tilille: OmaSP Kurikka FI64 4473 5020 0058 55, Saaja: Kurikan Ryhti, Viesti: Pekka Latvasalo. Tuotto tullaan käyttämään kurikkalaisten nuorten liikunnan hyväksi.