Potkunyrkkeilyn Junnu Cupin saldo: 2 kultaa, 2 hopeaa ja 2 pronssia
13.5.2019 10:54 Uutiset / Kamppailu etusivu

Kurikan Ryhtiä oli edustamassa yhteensä 7 ottelijaa.

Järvenpään Kehäkarhut järjestivät la 27.4. Liikuntakeskus Piiroisessa historian ensimmäistä kertaa 7-17 vuotiaille järjestetyn Potkunyrkkeilyn Junnu Cupin. Tapahtuma oli erittäin odotettu, sillä ottelijoita oli kaiken kaikkiaan n. 60 ja otteluita käytiin kaikkiaan yli 100!

7-9 vuotiailla oli pisteottelut eli point-fighting, missä tuomari keskeyttää ottelun joka kerta, kun ottelijat saavat selkeitä osumia eli pisteeksi laskettavia suorituksia. Toinen ottelumuoto on light-contact, joka on kevennetty versio full-contact ottelumuodosta. Näillä säännöillä otellessa sallitut iskut saa suorittaa vain vyötärölinjan yläpuolelle. Kolmantena ottelumuotona oli kick-light. jossa säännöt ovat kevennetyt low-kick (alapotku)-säännöt. Tässä ottelumuodossa iskut on sallittu polvista ylöspäin. Rajoituksia on toki tekniikoissa ottelijoiden turvallisuuden takaamiseksi. Näissä Tatamiotteluissa kontakti on rajoitettu ja tuomarit olivatkin tästä erityisen tarkkoja. Liian kovasta kontaktista sai nopeasti huomatuksen ja toistuvasta rikkomuksesta saattoi lahjoittaa kaverille pisteitä ja näin jopa hävitä ottelun. Tatamiottelumuodoissa pääpointti onkin mahdollisimman hyvässä ja hallitussa tekniikassa sekä oman koskemattomuuden turvaamisessa.

Ryhtiä kisoissa oli edustamassa 7 nuoren kamppailijan joukko. Alunperin kisoihin oli suunnitteilla jopa yhdentoista ottelijan tiimi, mutta erinäisten sattumusten vuoksi määrä tippui lopulta seitsemään.

Kisat käytiin kahdella tatamilla ja Ryhdin edustajista Alina Häiväläinen 11v sai kunnian olla 2 tatamin ensimmäisessä ottelussa. Vastaansa hän sai Nokian kamppailu-urheilijoiden Luka Kaipomäen (Nokian kamppailu-urheilijoiden yhtenä päävalmentajan toimii kurikkalaislähtöinen Kimmo Ojanpää). Luka oli noussut jopa 10 kiloa omaa painoluokkaansa ylemmäs, että oli ylipäänsä saanut ottelun. Ottelussa ei paljoa lepäilty vaan töitä tehtiin koko ajan. Kahden erän jälkeen voittajaksi julistettiin Luka, joka sai enemmän osumia pituuseronsa ansiosta. Lukalta nähtiin myös erikoistekniikoita, kuten hyppypotkuja ja superman-lyöntejä. Alina otteli ensimmäisen ottelunsa hienosti ja kurinalaisesti tehden töitä hyvän perustekniikan kautta, mikä onkin Alinan vahvimpia ominaisuuksia. Itseluottamusta ja rohkeutta vain hieman lisää, niin tulos on jo aivan toinen. Alinalle voitti ottelusta täten hopeaa.

Seuraavaksi ryhdin edustajista olivat matolla vastakkain Laura Löppönen ja Viivi Vuorinen. Laura joutui siirtymään lopulta samaan sarjaan Viivin kanssa, koska hänen omassa sarjassaan ei ollut muita ottelijoita. Valitettavasti järjestäjät päättivät laittaa tytöt heti alussa vastakkain, vaikka Viivi oli tämän sarjan tytöistä ainoa, jolla oli jo entuudestaan kisakokemusta ja olisi näin ollen ansainnut suoran finaalipaikan. Viivi lähti tähän otteluun ennakkosuosikkina, mutta Laura ei antanut sen häiritä vaan lähti reippaasti hakemaan voittoa. Seurakaverukset ottivat matolla reippaan ottelun, jossa ei iskuja säästelty. Molemmat saivat jopa huomautukset liian kovista iskuista. Lopulta ottelun voittajaksi tuomittiin Viivi, pistein 3-0 Tässä vaiheessa Laura pokkasi sarjan pronssimitalin.

Tämän jälkeen oli yhden ottelun tauko, jonka jälkeen olimme tilanteessa, että ryhdin edustajista kaksi olisi jälleen yhtä aikaa tatamilla. Tällä kertaa toinen 1 tatamin puolella ja toinen 2 tatamin puolella.

1 tatamilla ottelemaan nousi juuri pääsiäisenä 10-vuotta tättänyt Robertino Salojensaari. Vastaansa hän sai Järvenpään Kehäkarhujen Veeti Peltoniemen. Ottelu käytiin -32kg sarjassa, joka olikin kisojen pienin painoluokka. Ottelu oli tasainen molempien tehdessä töitä ja saaden hyviä osumia. Voittajaksi julistettiin lopulta Peltoniemi ja Robertinon kaulaan ripustettiin hopeamitalli. Järvenpään edustaja vei ottelun agressivisemmalla painostuksella ja pituuseron turvin, jota osasi nuoreksi ottelijaksi hyödyntää yllättävän hyvin.

Samaan aikaan 2 tatamilla Viivi otteli NHB Iisalmen Henna Ollikaista vastaan. Ottelu meni aika selkeästi Viivin komennuksessa. Viivi liikkui hyvin ja kontrasi vastustajan iskuihin. Omat hyökkäykset olivat teräviä ja monipuolisia. Vastustaja teki parhaansa mutta tällä kertaa vain vanhempia vastaan ottelut kurikkalainen näytti kaapin paikan. Oman kokoista ja ikäistä vastustajaan oltiinkin jo odoteltu, jotta Viivin todellinen taitotaso selviäisi. Viiville voitto 3-0 ja sarjan kultamitali kaulaan. Kaksi ottelua ja kaksi voittoa!

Miska Keskinen 11v nousi seuraavaksi tatamille. Jostain syystä Miska oli nostettu yhtä ikäluokkaa ylemmäs 13-15v sarjaan painoluokassa -42kg. Ennakkoluulottomasti Miska aloittikin ottelun vastustajanaan MMA-Imatran Eemil Ketola, joka osoittautui kuitenkin toistaiseksi liian kovaksi palaksi. Eemil ei koko aikana ottanut taka-askelia ja pakotti Miskan perääntymään. Hienosta taistelusta huolimatta ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä ja voittajaksi valittiin Eemil, joka eteni lopulta finaaliin ja pokaten itselleen kultaa. Häviö ei siis tullut huonolle kaverille. Miska sai hieman balsamia haavoihinsa ja samalla mielialan kohotusta, kun pronssiottelun vastusta ei koskaan saapunut matolle. Hänelle edellisen ottelun häviö oli käynyt liikaa tunteille, eikä halunnut saapua otteluun.

16-vuotias Sofia Peltonen teki hienon paluun kisahommiin parin vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui kotikaupungin eli Järvenpään Kehäkarhujen Henna Puolakanaho. Hennalla oli hyvin siisti ja hyvä tekniikka. Hän lähtikin painostamaan Sofiaa voimmakkaasti heti alusta asti. Sofia on kypsynyt ottelijana parissa vuodessa hienosti ja hän osasikin upeasti liikkua ja väistellä Hennan hyökkäyksien alta. Omat iskut Sofia onnstui ajoittamaan hyvin ja löysi mukavasti vastaiskupaikkoja. Jotain ottelun kontrolloinnista kertoo se, että ottelussa nähtiin myös Sofian bravuuri eli korkea kiertopotku, joka on kisatilanteessa suhteellisen hankala saada hyvin osumaan. Ansaitusti voitto Sofialle 3-0 vaikka muutamia huomautuksia saimmekin liian kovasta kontaktista.

10min tauon jälkeen Sofialla oli edessä sarjan finaali jossa vastaan tuli NHB IIsalmen Suvi Halonen. Halonen on K-1 ottelumuodon hallitseva suomenmestari sarjassa A-tytöt +65kg. Tämän vuoden potkunyrkkeilyn SM-kisoissahan Halonen voitti ryhdin edustajan Viivi Vuorisen (C-tytöt), joten nyt oli edessä revanssin paikka. Halonen lähti tuttuun tapaan hyökkäämään vahvasti pitäen oman suojauksen tiukasti kasassa. Sofia ei tästä hätkähtänyt, vaan vastasi vahvasti omilla tekniikoillaan ja liikkuen alta pois. Tässäkin ottelussa Sofia sai muutamia huomautuksia liian kovasta kontaktista, joista osa oli hieman kyseenalaisia. Huomautukset maksoivat lopulta Sofialle yhden pisteen. Ottelun selkeästä hallinasta huolimatta Sofialla oli ottelussa hieman vaikeuksia sen vuoksi, että hänen oma tekniikkansa kärsi joutuessaan keventämään tekemistään. Viimeisessä erässä Sofia hieman väsähti ärhäkästä flunssasta johtuen ja Halonen pääsi hieman paremmin otteluun mukaan, mutta mitään hätää ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa. Lopputuloksena Sofia voitti 2-1 ja pokkasi samalla sarjan kultamitallin saaden plakkariinsa kaksi voittoa sekä tärkän päänahan. Mikäli Sofia jatkaa treenaamista ja ottelemista samalla innolla kuin tänä keväänä, odotettavissa on kovaa tulosta.

Viimeisenä otteli Roope Koski 11v. Roope uskaltautui ottelemaan vain 4kk harjoittelun jälkeen sarjassa +47 kg. Vastaansa hän sai Miskaa vastaan jo aiemmin otelleen Eemil Ketolan. Eemil jatkoi siitä mihin pienemmässä painoluokassa jäi: eteenpäin marssien ja tehden vahvasti omia tekniikoita. Roope ei tästä hätkähtänyt vaan koitti pitää puolensa parhaansa mukaan. Roopen onnistuikin välillä saamaan hyviä osumia ja vaikka lukemat ottelun jälkeen olivat 3-0 Eemilin hyväksi, niin Roopen esitykseen voi olla todella tyytyväinen; lyhyen harrastamisen jälkeen jo todella hyvä esitys. Tässäkin sarjassa Eemil eteni finaalin voittaen kultaa, joten Roope suoriutuin hyvin sarjan kovinta ottelijaa vastaan.

Kokonaisuudessan kokemus oli positiivinen ja kysyntää tämänlaiselle tapahtumalle selkeästi on. Onneksi jatkoa seuraa jo syksyllä kahden tapahtuman verran!

Kurikkalaisittain voi olla todella tyytyväinen niin lopputulokseen: 2 kultaa, 2 hopeaa ja 2 pronssia. Myös ylipäänsä siihen, että pienen paikkakunnan pikkuseurasta saimme kasaan näin tasokkaan ja monta ottelijaa kattavan joukkueen. Kurikan ottelijoista varsinkin pari nuorta naista sai kehuja ja kannustusta eräältä Suomen arvostetuimmalta valmentajalta eli olemme tehneet hyvää työtä! Kamppailu-urheilussa tatamille/kehään nousu on jo itsessään kova juttu, joka ansaitsee kunnioituksen lopputuloksesta huolimatta. Nyt jatketaan harjoittelua ja ottelemista jotta tulokset olisi jatkossa vieläkin parempia!


   
Lisää uutisia
Kurikan Ryhti ry
«  Syyskuu   »
Kategoriat