Julkaistu: 20.11.2018 00.00

Lajin esittely ja historia

Lajin esittely ja historia

Lajiesittely

Kilpacheerleading on joukkueurheilulaji, jossa harjoitellaan monipuolisesti ryhmästuntteja eli nostoja, tanssia, pyramideja, lihasvoimaa, kehonhallintaa, akrobatiaa, erilaisia hyppyjä, kannustushuutoa ja esiintymistä. Lajin parissa jokaiselle löytyy se oma vahvuusalue pituudesta tai koosta riippumatta!

Cheerleading on taito- ja voimalaji, jossa tekniikan osuus on suuri. Harjoittelu aloitetaan aina lajitekniikan ja kehonhallinnan perusteista ja edetään kehityksen ja ikäryhmien mukaan vaativammalle tasolle. Stunttitekniikoiden ja kehonhallinnan opettelu edellyttääkin sitoutumista ja motivaatiota. Oikein opitut perustaidot antavat hyvän pohjan turvalliselle harjoittelulle.

Jokainen urheilija kehittyy ryhmässä omaan tahtiin ja harjoittelu tapahtuu aina toinen toistaan kannustaen. Esiintymistaito näytöksissä ja kilpailuissa on tärkeä osa cheerleadingia ja tämän jokainen urheilija pääsee oppimaan.

Lajin historiaa

Cheerleading sai alkunsa Yhdysvalloista 1880-luvulla yliopistoista. Urheilukilpailussa katsomossa kannustaneet miehet saattoivat innostua niin, että hyppäsivät katsomon eteen huudattamaan muutakin yleisöä oman joukkueensa puolesta. Syntyi perinne, joka hiljalleen muuttui omaksi lajikseen. Cheerleaderit olivat aluksi miehiä, mutta lajin kehityttyä tulivat mukaan myös naiset. Mukaan lisättiin akrobatiaa, stuntteja ja erilaisia liikkeitä.

Cheerleading Suomessa

Suomeen cheerleading rantautui 1980-luvun alussa vaihto-oppilaiden ja amerikkalaisten elokuvien myötä. Ensimmäiset cheerleadingin SM-kilpailut järjestettiin 1985 Helsingissä. Vuonna 1995 cheerleadingille perustettiin oma liitto, Suomen Cheerleadingliitto (SCL). Vuonna 2017 cheerleading siirtyi Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustamien lajien joukkoon.

Nykyään Suomi on yksi kilpacheerleadingin kärkimaista ja sijoittuu EM- ja MM-tasolla kärkisijoille. Suomen naisten maajoukkue voitti MM-kultaa v. 2018 ja 2019. Vuonna 2019 Suomen Cheerleadingliittoon kuuluu 52 jäsenseuraa, joissa harrastajia yhteensä n. 10 000. Lajin suosio kasvaa vuosi vuodelta niin tyttöjen kuin poikien keskuudessa aina mikroikäisistä aikuisiin.

Kurikassa cheerleadingia on voinut harrastaa v. 2016 lukien ja Kurikan Ryhdin cheerleadingjaostossa v. 2018 alusta. Sen jälkeen jäsenmäärämme on kasvanut huimasti ja syksyllä 2020 jaostossa on 9 joukkuetta ja 150 urheilijaa. Tervetuloa mukaan!

Kurikan Ryhti ry
c/o Yrityspalvelu Junikco Oy
Kurikantie 4, 61300 Kurikka

Y-tunnus: 0209072-4

kurikan.ryhti@netikka.fi