Esite uintiharrastuksesta
UintiJulkaistu: 17.08.2019 00.00

Esite uintiharrastuksesta

Kurikan ryhdin uintijaostossa edetään Suomen uimaliiton lanseeraaman vesitaituriksi Uimaseurassa ohjelman mukaisesti ja taitoja harjoitellaan usealla eri tasolla.

Kaikilla tasoilla kouluttajana toimivat suomen uimaliiton koulutuksen käyneet ohjaajat.

Ryhmästä toiseen voidaan siirtyä myös kesken kauden, säännöllisiä tarkistusajankohtia on koulujen syys-, joulu, ja talvilomat.

Vesitaiturit eli Salamanterit

Vesitaitureissa lapsi tutustuu veteen ja saa monipuolisia kokemuksia vedessä liikkumisesta. Kursseilla harjoitellaan leikkien uimataidon perusteita sekä opitaan luottamaan veteen ja omiin taitoihin. Kehittymisnopeudesta riippuen Salamantereissa viivytään 1–2 kautta.

Kurikan Ryhdin uintijaoston vesitaituri ryhmä on 5–7-vuotiaille uimataidottomille lapsille suunnattua toimintaa. Ryhmään on mahdollista päästä samana vuonna, kun lapsi täyttää 5-vuotta. Vesitaiturit on jaettu kolmeen tasoon; Vesikirppu, Vesikilpikonna ja Vesimyyrä. Suoritettuaan vesikirpun, - kilpikonnan ja vesimyyrään kuuluvista 14 tehtävästä 11, lapsi voi siirtyä vesiralliryhmään.

Ryhmään otetaan enintään 12 lasta ja siinä on kaksi ohjaajaa. Harjoitusaika on sunnuntaisin 18:00 – 19:45.

Vesi- ja tekniikkaralliryhmät

Vesiralli on 7–10-vuotiaille lapsille tarkoitettu uinnin monipuolisuuskurssi. Se on jatkoa vesitaitureille ja tehty tukemaan ja auttamaan lapsen liikunnallista kasvua sekä madaltamaan kynnystä uintiharrastukseen. Vesiralli jakautuu neljään eri tasoon, joita ovat tasot 1,2,3 ja 4. Eri tasot jatkuvat sitä mukaa kuin lapsen taidot karttuvat.

Vesirallissa annetaan rohkeille uimarinaluille mahdollisuus kokeilla jännittäviä asioita kuitenkaan unohtamatta ujompia ja arempia lapsia. Vesirallissa lapsen monipuolinen liikkuminen ja liikuttaminen takaavat erinomaiset lähtökohdat tulevaisuuden harrastamista ja tavoitteellista harjoittelua ajatellen oli lajivalinta myöhemmin mikä tahansa.

Vesiralliryhmissä keräämme merkkisuorituksia harjoittelun lomassa koko kauden ajan. Tavoitteen täyttyessä ohjaaja merkitsee itselleen suorituksen tehdyksi. Vesirallivihkoja emme säilytä itsellämme, vaan ne ovat kauden kotona ja tuodaan merkintöjä varten keväällä.

Tason 1 pääsyvaatimuksena on 5–25 metrin uimataito.

Tason 2 pääsyvaatimuksena on 25 metrin uimataito.

Tason 3 pääsyvaatimuksena on 100 metrin uimataito.

Tason 4 pääsyvaatimuksena on 150 metrin uimataito.

Tekniikkarallin pääsyvaatimuksena on 200 metrin uimataito.

Kaikki vesiryhmät harjoittelevat sunnuntaisin 18:00 – 19:45.

Manterit

Ensimmäinen vesiralliryhmä toimii pääosin monitoimialtaan matalassa päässä. Ryhmä käy tilanteen mukaan kokeilemassa myös isossa altaassa uimista. Tavoitteena tässä ryhmässä on vesirallin Sammakko-merkki. Suoritettuaan tason 12 tehtävästä 10 onnistuneesti on lapsi valmis siirtymään seuraavalle tasolle. Ryhmällä on kaksi ohjaajaa.

Barracudat

Tason 2 vesiralliryhmä se toimii pääosin monitoimialtaan syvässä päädyssä. Ryhmä käy myös uimassa ja hyppimässä isossa altaassa. Ryhmässä tavoitellaan Kala- merkkiä ja sen saa suoritettua 10/13 onnistuneella suorituksella, joista kaksi tulee olla uintisuorituksia. Ryhmällä on kaksi ohjaajaa.

Tetrat

Tason 3 vesiralliryhmä toimii isossa altaassa. Ryhmässä harjoitellaan jo enemmän uintia ja jaksamista sekä oikeita uintitekniikoita. Tavoitteena ryhmässä on vesirallin norppamerkki, ja sen saa, kun on suorittanut hyväksyttävästi kaikki 13 tehtävää. Myös tällä ryhmällä on kaksi ohjaajaa.

Piraijat

Ryhmä on tason 4 vesiralli ja se toimii isossa altaassa. Ohjaus alkaa painottumaan aiempia ryhmiä enemmän uintitekniikoihin ja jaksamiseen. Ohjelmaan kuuluvat myös edelleen hypyt sekä mukaan tulevat aikaisempaa useammin lajikohtaiset käännökset. Tämän vaiheen läpi pääsemiseksi uimarin tulee pystyä läpäisemään pohjoismaisen uimataitomerkin (yhtäjaksoista uintia 200 m, josta 50 m selällään) vaatimukset sekä 9 muuta tehtävää. Ryhmällä on ryhmän koosta riippuen 1–2 ohjaajaa.

Vesiralliryhmien toimintamalli ja tavoitteet: Jokainen tunti sisältää eri osa-alueita; kuivaharjoittelu tai alkuverryttely, hengitys-, asento- ja tekniikkaharjoitus sekä loppuverryttely tai leikki. Kaksi peräkkäistä kertaa ovat aina lähes samanlaiset, sillä kertauksen merkitys on suuri. Tunnit koostuvat monista oikeista lyhyistä suorituksista.

Vesitaituri- ja Rallisarjan jälkeen lapsi voi jatkaa harjoittelua tekniikkarallissa sekä harrastus- tai kilpailuryhmässä.

Tekniikka-, kunto- ja kilpailuryhmä Valkohait

Tekniikkaralliryhmä Valkohait harjoittelee uimarin taitojen ja tavoitteiden mukaan 1–2 kertaa viikossa. Tässä ryhmässä toivotaan jo osallistumista ensimmäisiin kilpailuihin, joskaan kilpailupakkoa ei ole. Tekniikkarallin tavoitteena on sekauintimitali, jossa uidaan perhosta, selkää, rintaa ja vapaauintia kaikkia 25 m ja tehdään lajien väliset käännökset kilpailussa hyväksyttävällä suorituksella. Tässä ryhmässä lisätään taitoa ja nopeutta sekä kokeillaan myös kilpailemista. Ryhmään voi päästä myös suoraan, jos on riittävät taidot tai tavoitteet ovat kilpailemisessa. ryhmä harjoittelee su 18:00 - 19:45 ja ke 16:30 - 17:30.

Kilpa- ja kuntouintiryhmä Hait

Ryhmä harjoittelee tavoitteellisesti 3 kertaa viikossa. Tässä ryhmässä lisätään taitoa ja nopeutta sekä kilpaillaan kansallisissa kilpailuissa. Ryhmään siirrytään Valkohaista tai tullaan suoraan, jos taitotaso sen sallii. Mukaan tulo on mahdollista myös kesken kauden. Seuraavan kauden harjoitusajoista neuvotellaan.

Pirates

Ryhmä koostuu tällä hetkellä yli 12 vuotiaista nuorista ja harjoittelee ja kilpailee tavoitteellisesti. Ohjatut harjoitukset ovat 4 kertaa viikossa ja kova valvottu peruskuntoharjoitus kerran viikossa. Lisäksi tehdään omatoimisia treenejä. Piratesiin voi päästä suoraan, jos on riittävän hyvät uintitekniikat rinta-, selkä ja krooliuinnissa. Seuraavan kauden harjoitusajoista neuvotellaan.

Maksut

Vuosimaksu määräytyy ryhmän harjoituskertojen mukaan ja siitä lähetetään sähköpostilasku ilmoittautuessa annettuun osoitteeseen.

Seuraavan kauden hinnat varmistuvat myöhemmin.

Hintaan kuuluu ohjaus, uimahallimaksu ja vakuutus.

Kokeilemassa voi käydä kolme peräkkäistä kertaa maksutta, ilmoitus ryhmän ohjaajalle riittää, jos ette jatka kolmannen kerran jälkeen.

Kurikan Ryhti ry
c/o Yrityspalvelu Junikco Oy
Kurikantie 4, 61300 Kurikka

Y-tunnus: 0209072-4

kurikan.ryhti@netikka.fi