Ryhdin jääkiekon edustukselle voitto ja tappio.
Julkaistu: 13.01.2020 00.00

KuRy-Kraft 5-1 (2-0,1-0,2-1)

En tiedä, vaikuttiko vieraiden peliesitykseen se, että allekirjoittanut oli laittanut vahingossa käsiohjelmaan Malax IF:n pelaajaluettelon. Oli miten oli, mutta kotijoukkue Ryhti oli tällä kertaa edellä vähän kaikessa ja sai näin revanssin syksyn harmittavalle tappiolle Närpiössä.

1.erä Ottelu alkoi Ryhdin osalta huonosti ja hyvin. Huonosti siksi, että se otti jo ajassa 1.29 rangaistuksen koukkaamisesta, mutta hyvin taas sen vuoksi, että liukas Tampereen apu Jani Lehtonen karvasi kiekon vastustajan päädyssä, vieden kotijoukkueen alivoimalla 1-0 johtoon. Vaikka Ryhti hallitsi, oli sen työskentely jotenkin hermostunutta. Harhasyöttöjä oli aivan liikaa ja vastaanototkin lipsuivat. Karvaus vastustajan päädyssä oli kuitenkin vähintäänkin hyvää, eikä omassa päädyssä rannikon poikia päästetty juurikaan vaarallisille maalipaikoille. Erän loppupuolella Kraft rupesi selvästi taklaamaan enemmän ja enemmän. Se hieman hämmensi etenkin Ryhdin lähtöjä omasta päädystä. Erän viimeisellä minuutilla Ryhti oli hetken pulassa pienen Kraft-painostuksen ajan, mutta vastahyökkäyksestä sitten aina luotettava Eero Laurila (Pakka-Salo-Tuisku) laukoi taukolukemiksi 2-0 kotijoukkueelle.
Erätauon suola oli E2- junioreiden (2009 ja 2010 syntyneitä) esiintyminen lähes kolmesataa-päiselle yleisölle. Onni Löppönen, Luukas Koski ja Jonni Kivistö pääsivät ampumaan rankkareita paappansa perinteitä jatkavalle Urho Hautaluoman vartioimalle maalille.

2.erä Alku oli ensimmäisen toisinto. Ryhti otti ajassa 20.25 rangaistuksen korkeasta mailasta ja kuinka ollakaan Jani Lehtonen pääsi jälleen alivoimalla läpi, mutta tällä kertaa maalinteko ei onnistunut. Taidolla Ryhti kuitenkin alivoiman hoiti. Kuudennella minuutilla nähtiin tähän saakka kauden hienoin maali. Viimeistelijänä maila-ja luistintaituri Iiro Pakka ja assistentteina Salo-Tuisku-Baryshev 3-0. Ryhti pääsi vielä ylivoimallekin, mutta kontrolloitua maalipaikkaa ei vain saatu aikaan.

3.erä Nyt Kraft vuorostaan otti erän ensimmäisellä minuutilla rangaistuksen, mutta siinäkin kotijoukkueen ylivoima valui tavallaan hukkaan. Ryhdin neljännellä minuutilla ottama rangaistus sekoitti siihen saakka hyvin tilanteita hallinneen joukkueen pelin. Rangaistuksen loputtua Ryhdin peli oli vielä hieman sekaisin ja oman pään pelin pieni herpaantuminen toi vieraille 3-1 kavennuksen. Nyt täytyi skarpata, sillä jos Kraft pääsee maalin päähän, alkavat puntit helposti tutista. Ja niin skarpattiinkin. Kun oman pään lähtö kerrankin onnistui, niin, kun sen aina pitäisi, niin kolmella syötöllä läpi kentän ja Ville Perälän (Lehtonen-Muikku) 4-1 osumaa voi kyllä verrata edellä mainittuun kauden komeimpaan maaliin. Otteluaikaa oli jäljellä vielä kymmenisen minuuttia, mutta näytti, että vieraiden päät hieman notkahtivat ja luistelu myös hieman hiipui. Vielä ennen summeria Jani Lehtonen (Baryshev-Muikku) laukoi kirsikan kakun päälle 5-1 ja se oli siinä.

Oli selvästi huomattavissa, että pelaajat jotka ovat vasta vähän aikaa olleet Ryhdissä, alkavat löytää kurikkalaisen sävelen. Tampereen pojat Lehtonen-Muikku höystettynä Perälän Villellä parantavat myös koko ajan. Gleb Ugarov puolustuksessa on ehdoton vahvistus ja ykkönen. Mieheltä löytyy runsaasti itseluottamusta ja eritoten ulottuvuutta, mitä parin metrin runko suosii. Edellä mainittujen lisäksi koko joukkue pääsee kyllä plussalle. Ryhdin ainoana ongelmana pidin sitä, että puolustuksen porrastus ei toiminut aivan sata prosenttisesti, joka näkyi Kraftin pelityylin kyttäystaktiikassa. Onneksi kotijoukkueen luistin kulki kuitenkin nopeammin ja karkulaiset saatiin aina kiinni.

KuKy-He-Ki 3-6 (1-1,1-2,1-3))

En olisi halunnut kirjoittaa tästä ottelusta mitään, mutta, kun se on tehtäväni, niin tehtävät pitää hoitaa. Ainakin tunnetaso pitää kirjoituksesta jättää sivuun, sillä silloin siitä tulee liian raju. Täytyy siis pitäytyä vaan ns. faktoissa. Ennen ottelua valmennuksen pyrkimykset ottelussa: Tiivis viisikkotyöskentely ja kurinalaisuus puolustuspäässä.

1.erä Alku tosin näytti Ryhdin osalta hyvältä. Tasapäistä vääntöä, kunnes aktiivinen karvaus tuotti tulosta jo viidennellä peliminuutilla. Viimeistelijänä 1-0 maalissa Joni Muikku (Lehtonen-Hanka). Minuuttia myöhemmin vieraat kuitenkin tasoittivat Ryhti-puolustuksen karkeasta virheestä. Kehuin ehkä liikaa edellis illan ottelun suorituksia, sillä nyt Ryhdin peli oli kyllä melko sekaisin. He-Ki tulee heittämällä läpi kotijoukkueen puolustuksen ja oli vain Anssi Männistön hyvyyttä, että tauolle mentiin tasatilanteessa 1-1. Myös pleksin irtoaminen kolme minuuttia ennen taukoa helpotti ainakin kotijoukkuetta.

2.erä Aluksi pelattiin toista erää vielä kolmisen minuuttia, kunnes vaihdettiin kenttäpuoliskoja. Ryhti pääsi välittömästi ylivoimalle, mutta aikaan saatiin ainoastaan yksi laukaus. Ei siis maalia. Joni Muikku pääsi kaksi kertaa läpi, mutta ampui kummallakin kertaa kauhavalaismaalivahdin hanskaan, kunnes huomasi molarin olevan ”vääränkätinen”. Vieraiden 1-2 johtomaalissa oli melko lailla onneakin, kun laukaus ponnahti päätylaidasta suoraan hyökkääjän lapaan ja verkko soi. Nyt Ryhdin oman pään peli oli taas kovin vaikeaa. Avauksiin ei pystytty, vaan oli pakko roiskia kiekkoja keskialueelle. Syynä ainakin osittain vastustajan voimakas karvaus ja se, ettei ollut mihin avata. Toiseksi taas hyvällä viimeistelyllä Ryhdin olisi täytynyt tehdä erässä lukuisista paikoista ainakin viisi maalia. Mutta kun se hyvä onnikin tuntu selkänsä kääntäneen, niin ei auta, kun yrittää entistä kovemmin. Ajassa 38.08 vastustajalla kyllä oli sitä onnea oikein kroppakaupallakin 1-3 maalissaan. Kahdeksan sekuntia ennen taukoa Ryhti tuli kuitenkin vielä maalin päähän 2-3, kun Ville Perälä (Lehtonen-Baryshev) löi riparin sisään.

3.erä Heti alussa kotijoukkueen karkea puolustuspään virhe vei He-Kin jälleen kahden maalin johtoon 2-4. Ryhdin järkälepuolustaja Gleb Ugarov (Yli-Hannuksela-Lehtonen) veivasi kotijoukkueen kuitenkin jälleen maalin päähän 3-4. Uskomatonta, mutta totta, että minuutti kavennuksesta ja Ryhti-puolustus syöttää omasta kulmasta jälleen omalle maalille ja kiittäen ja kumartaen kauhavalaiset nyökkäävät 3-5. Tuon tapaisia virheitä harva joukkue kyllä kestää, oli sarjataso mikä hyvänsä. Puoli minuuttia edellisestä ja taululla komeilivat jo 3-6 lukemat Ryhdin ollessa täysin tuuliajolla. Lopun kolme minuuttia kotijoukkue pelasi ilman maalivahtiakin, mutta kolmen maalin johto oli saavuttamattomissa. Niissä lukemissa ottelu myös päättyi.

Tiivis yhteenveto: Ryhti ei edelleenkään osaa tehdä paikoista maaleja. Oman pään peli sekoaa täysin, jos vastustaja karvaa aktiivisesti. Ryhdin tämän hetken materiaalista täytyisi saada paljon enemmän irti. Hela-Kiekko pelasi vaan yksinkertaisen tehokkaasti estäen Ryhdin aikeet. Karkeat oman päädyn virheet täytyy kitkeä pois, sillä niistä syntyivät vieraiden miltei kaikki maalit. Rainer Louhela